11 ANI DE LA 11 SEPTEMBRIE. Barack Obama: "După atentate, nu am rămas cu frică, am rămas cu o ţară mai puternică şi mai sigură ca oricând"
Americanii au comemorat marţi 11 ani de la atentatele din 11 septembrie într-o atmosferă de relativă sobrietate, care reflectă o cicatrizare progresivă a rănilor provocate de această tragedie, relatează AFP.
Principala ceremonie este prevăzută la Ground Zero, locul în care se aflau la New York turnurile gemene ale World Trade Center. Ca în fiecare an de la producerea tragediei, aici vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de persoane care au murit la New York, Washington şi Shanksville, în Pennsylvania.
Ca de fiecare dată, vor fi respectate mai multe minute de reculegere care vor marca momentele în care cele două avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center şi ora la care acestea s-au prăbuşit.
În acest an totuşi, nici primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, nici o altă personalitate politică de prim-plan nu va lua cuvântul, aşa cum s-a întâmplat în 2011, când s-au comemorat zece ani de la aceste atentate.
Preşedintele american Barack Obama şi soţia sa, Michelle, se vor reculege în linişte în exteriorul Casei Albe, după care vor vizita memorialul de la Pentagon. Vicepreşedintele Joe Biden va merge în Shanksville, în Pennsylvania, locul în care s-a prăbuşit zborul 93 al United Airlines, ai cărui pasageri le-au rezistat celor care au deturnat avionul.
Luni, la Shanksville, secretarul Apărării Leon Panetta a cerut la rândul său ca soldaţii americani "care luptă şi mor în Afganistan" să nu fie uitaţi.
"Mă rog pentru ca în momentul în care ne amintim de 11 septembrie, să ne acordăm timp pentru a ne aminti de sacrificiile suportate de cei care au luptat şi au murit pentru ca astfel de evenimente să nu se mai producă", a declarat el.
Fapt notabil, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale nu va fi abandonată marţi. Fostul preşedinte Bill Clinton, al cărui discurs la convenţia democrată în favoarea lui Obama a înregistrat un succes răsunător, va merge la Miami în Florida pentru a-l susţine pe preşedintele în exerciţiu care se va confrunta, la 6 noiembrie, cu republicanul Mitt Romney.
Pentru numeroşi americani, împlinirea a zece ani de la atentate, în 2011, care s-a bucurat din partea presei de o atenţie ieşită din comun, a constituit punctul culminant al acestor comemorări.
În plus, moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american în mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la desprinderea de deceniul precedent.
La New York, un nou zgârie-nori care va atinge 541 de metri, respectiv 1.776 de picioare, cifră simbolică pentru anul independenţei Statelor Unite, este în ultima fază a construcţiei. Acesta va fi cea mai înaltă clădire din New York şi Statele Unite, aşa cum erau turnurile gemene.
2011La comemorarea celor 10 ani de la cel mai grav atac asupra Statelor Unite, presa americană a publicat poze în premieră de la atentatele de la World Trade Center.
Imagini cu oameni răniţi, dar care au supravieţuit, instantanee apocaliptice din Zona Zero, toate îţi taie răsuflarea când le priveşti.
Blestemul numărului 11: atentate şi dezastre naturale pe tot globul
Odată cu împlinirea a zece ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, în atenţia întregii lumi revine şi ipoteza conform căreia data de 11 e una blestemată, de ea fiind legate mai multe tragedii pe plan mondial.
De exemplu, pe 11 martie anul acesta, Japonia a fost lovită de un cutremur devastator, urmat de un tsunami nimicitor, numărul morţilor ajungând la peste 28.000. Un alt incident tragic legat de data de 11 este cel din gara Atocha, din Madrid, Spania, petrecut în martie 2004.
Atunci, patru trenuri au fost ţinta atacurilor teroriste, 191 de persoane murind şi alte 1.800 fiind rănite. Tot într-o zi de 11, în iulie 2006, capitala Indiei, Bombay, a fost răvăşită de şapte explozii la metrou. În urma acestor atentate, 200 de oameni au murit şi 700 au fost răniţi.
Cea mai grea alegere
Imaginea surprinsă pe 11 septembrie 2001 de Richard Drew, fotograf la Associated Press, pe când Turnurile Gemene stăteau să se prăbuşească, iar un bărbat cădea în gol, a rămas unul dintre instantaneele-simbol ale tragediei. Peste 200 de oameni disperaţi au ales să se arunce în gol de la sute de metri, ca să nu ardă de vii.
Denumită “The Falling Man” (“Omul care cade”), imaginea stârneşte şi acum lacrimi, dar şi mânie. Deşi identitatea victimei nu a fost confirmată, unii cred că bărbatul era Jonathan Briley, un inginer de sunet de 43 de ani, care lucra într-un restaurant de la ultimul etaj al Turnului de nord. El a căzut la ora 9.41, iar Drew a surprins 12 cadre ale prăbuşirii sale fatale. Într-una din aceste poze, bărbatul se îndreaptă spre pământ într-un picaj vertical - cu braţele pe lângă corp, piciorul stâng îndoit - părând împăcat cu cea mai grea alegere: moartea. (Alina Vlad)
Pentru ei nu se întâmplase nimic?
Cea mai controversată poză din acea zi este imaginea cu câţiva tineri extrem de relaxaţi, cărora pare să nu le pese de ceea ce se întâmpla pe malul celălalt al râului Hudson, unde Turnurile Gemene ardeau şi care a fost realizată de un fotograf din SUA, Thomas Hoepker.
Fotograful nu a publicat poza în 2001 şi a preferat să nu o facă nici în cartea care reuneşte momentele îngrozitoare ale acelei zile. A făcut-o acum, la comemorarea celor 10 ani de la tragedie. Deşi mulţi s-au arătat consternaţi de atitudinea tinerilor respectivi, cotidianul The Guardian a comentat recent: “Azi, sensul acestei fotografii nu are nici o legătură cu judecarea indivizilor de acolo. Viaţa nu se opreşte lângă un act terorist. Oamenii din această poză nu se puteau abţine să fie vii”.
Ultima oră
După ce joi autorităţile americane au anunţat că sunt în alertă din cauza unor posibile atentate, ieri, la Washington, un pod a fost închis după ce poliţia a găsit un colet suspect.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu