Modificarea peste noapte a notelor elevilor, devenită “fenomen de masă” la Liceul Marin Preda din Bucureşti, a uimit pe toată lumea. Faptul că notele a nouă elevi corijenţi au fost mărite fără ca profesorii să ştie a stârnit proteste în rândul cadrelor didactice din alte şcoli.
Libertatea i-a întrebat ieri pe câţiva directori de şcoli din Capitală dacă modificarea notelor elevilor de către alte persoane decât profesorii este o metodă practicată frecvent în unităţile de învăţământ. Şocaţi, dascălii au spus că situaţia este fără precedent şi, mai mult decât atât, e abuzivă. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că vor începe o anchetă la Liceul Marin Preda.
La sfârşitul anului şcolar trecut, nouă elevi erau corijenţi la mai multe materii, iar unii din ei, chiar repetenţi. Au scăpat de situaţia critică la învăţătură cu ajutorul directoarei. Aceasta a anulat note de 2 sau de 3, înlocuindu- le cu altele, mai mari, astfel încât elevii să poată promova. Explicaţia directoarei Viorica Iliescu a fost că notele s-au schimbat în urma contestaţiilor părinţilor.
Violeta Dascălu, directorul Şcolii nr.64:
“E abuziv şi incorect! Nu poţi să modifici notele după cum vrei tu, ca director. Trebuie să ai acordul inspectoratului pentru orice comisie de reevaluare a copiilor. Eu n-am văzut aşa ceva în toată cariera mea”.
Anca Mircescu, directorul Grupului Şcolar Industrial Mecanică Fină:
“Ceea ce mă uimeşte e faptul că directoarea a făcut schimbările şi că notele sunt anulate selectiv, adică doar cele mici. Profesorul e suveran la clasă - el cunoaşte copiii”.
Aurelian Andreicuţ, directorul Şcolii nr.31:
Aurelian Andreicuţ, directorul Şcolii nr.31: “Când mă uit la notele astea, mă pufneşte râsul! Cum se face că elevii nemulţumiţi de note sunt cei corijenţi şi cum se face că brusc, la final de an, au învăţat de 8 sau chiar de 10? Eu predau matematica şi ştiu că un elev nu are capacitatea de a acumula atâta informaţie în timp scurt”.
Şcolarii, iar la examen
Luna viitoare, toţi elevii cu excepţia celor de clasa I vor fi iar în febra examenelor. E vorba de testele de evaluare naţională, care stabilesc nivelul pregătirii şcolarilor la încept de an. Pe baza rezultatelor, dascălii îşi vor face strategia de învăţare cu fiecare elev.
«Profesionalul» va fi reintrodus
Ministerul Educaţiei vrea ca învăţământul profesional să fie reintrodus de anul viitor. În fapt, partea teoretică a materiei de învăţat va fi redusă, iar partea practică, de dobândire a meseriei, va fi mult dezvoltată. În acest fel, ministerul speră ca pe viitor să poată oferi suficientă forţă de muncă specializată pe meserii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu