Remember: Johnny Răducanu

http://www.bu.edu/sth/files/2011/04/red_beads.gif

Johnny Răducanu
Johnny Răducanu.jpg
Informaţii generale
Nume naştere Răducanu Creţu
Data şi locul naşterii 1 decembrie 1931(1931-12-01)
Brăila, Romania
Data şi locul decesului 19 septembrie 2011 (79 ani)
Bucureşti
Gen muzical jazz
Ocupaţie compozitor
Instrument(e) contrabas, pian
Ani de activitate 1950 - 2011
Case de discuri Electrecord ş.cl.

Johnny Răducanu a participat la patru ediţii ale Festivalului de la Gărâna, cel mai mare festival de jazz în aer liber din Europa de Sud-Est. De fiecare dată a fost cazat la Hanul La Răscruce, unde ospătarii i-au făcut pe plac, deși jazzmanul muzicii românești nu a fost un tip cu pretenții.

Angajații Hanului La Răscruce, locul în care marele artist a fost cazat patru ani la rând atunci când a fost invitat să participe la Festivalul de Jazz de la Gărâna, au primit cu mare tristețe vestea morții lui Johnny Răducanu.

“Avea 71 de ani atunci când a stat prima dată la noi și a avenit la patru sau cinci ediții consecutiv. Era un tip modest, fără pretenții, dar deosebit de bolnav. Știu că trebuia să mănâne mâncare de regim”, își amintește Titi Fiat, de 47 de ani, opsătarul care l-a servit pe Jonny Răducanu. Acesta își amintește că într-o seară, artisul s-a ascuns ca să guste o mâncare bine gătită în curte.

“Își făcea insulina singur și nu avea voie să mănânce mâncare grasă. La Han însă, am gătit un papricaș de pui și nu s-a putut abține. A intrat în bucătărie și a mâncat pe ascuns, împreună cu bucătăreasa”, spune râzând ospătarul. Are multe povești despre Johnny Răducanu și nu știe de unde să înceapă cu ele.

Johnny Raducanu

Cel mai mare regret al său este că nu va mai avea ocazia să îl vadă cântând în curtea pensiunii. Marele artist a participat la primele ediții ale festivalului, atunci când încă nu exista locul amenajat din Poiana Lupului.

“Pierdere pentru cultura românească”
Marius Giura, organizatorul festivalului din Munţii Semenicului, a aflat cu tristeţe de moartea lui Johnny Răducanu. L-a cunoscut în anul 2000, când muzicianul a fost invitat la ediţia a IV-a a festivalului. De atunci au rămas prieteni. Johnny Răducanu a mai urcat de trei ori la Gărâna, a cântat la Reşiţa şi de numeroase ori la Timişoara, sub organizarea lui Marius Giura.

„Johnny Răducanu a fost un tip extraordinar. Foarte pretenţios cu muzicienii şi cu cei cu care cânta. Avea un umor debordant. E o pierdere imensă pentru cultura românească. Nu era doar un jazzmen, ci un om cu care puteai vorbi despre poezie, filosofie, psihologie. Făcea parte din prima ligă a culturii româneşti. Nu poate fi altfel un om care a stat aproape de Nichita Stănescu, se învârtea în jurul lui Pleşu şi cu alţi oameni de marcă”, a declarat Marius Giura.

Şi actriţa Stela Popescu s-a numărat printre prietenii apropiaţi ai pianistului Johnny Răducanu şi, deşi ştia că el nu se simte bine, tot a fost un adevărat şoc când a aflat că a murit.

"Am fost studenţi în aceeaşi perioadă, beam ceaiuri împreună, petreceam serile împreună. Un pic s-a însingurat mai târziu din cauza genului de muzică ales. A păstrat tot timpul o tandreţe specială şi când ne întâlneam era ca şi cum nu ne-am fi despărţit niciodată. Avea prieteni pentru că era foarte talentat. În clipa în care ai de-a face cu un om talentat, viaţa este liberă, liniştită şi plăcută", a povestit ea.

Mai mult, Stela Popescu a povestit că Johnny Răducanu era dezamăgit de artiştii moderni, care au apărut ca ciupercile după ploaie, fără să urmeze măcar cursurile necesare: "Din păcate în România niciun artist nu-şi are locul pe care îl merită. Dacă publicul te ţine minte şi are consideraţie pentru tine, înseamnă că ai locul pe care îl meriţi. Când în sufletul publicului rămâi aşa cum eşti. În ţara noastră, apărând diverşi artişti fără şcoală, Johnny se întrista şi nouă ne reproşa că nu ţineam steagul sus, că am coborât ştacheta. Şi atunci el era dezamăgit. Era o lipsă de apreciere foarte simţită de la public şi lipsa de valoare artistică".

"El a fost viu, viu. Pentru mine a fost un trăsnet în dimineaţa aceasta. Ştiam că nu e bine dar nu ştiam că e chiar atât de grav. A fost un tip cu coloană vertebrală", a mai spus Stela Popescu pentru Realitatea Tv.


Biografie

Pe numele său real Răducanu Creţu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiţii muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iaşi şi Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generaţii, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii româneşti de jazz.

A fost căsătorit cu Geta Costin între 1962 şi 1970.

Johnny Răducanu a murit pe data de 19 septembrie 2011, în urma unui stop cardio-respirator, singur, în garsoniera sa din Bucureşti de pe strada Banu Manta nr. 68.

Discografie

* Jazz trio – Seria jazz nr. 4 (Electrecord, 1966)
* Jazz în ţara mea (Jazz in my country) (Electrecord, 1967)
* Confesiuni (Electrecord, 1979)
* Confesiuni II (Electrecord, 1982)
* Confesiuni III – Seria jazz nr. 21 (Electrecord, 1986)
* Jazz Made in Romania (Electrecord, 1987)
* To His Friends (Alpha Publishing, 1996)
* Jazz Behind the Carpathians (Green Records, 1999)
* Jazz antifanariot (Anastasia, 2002)
* Jazz Made in Romania - Live in San Francisco (cu Teodora Enache) (Mediaround Inc. / Intercont Music, 2002)
* Jazz Bestament (Tescani Productions, 2005)
* Chamber Jazz Music (Soft Productions, 2008)
* Inside Stories - Jazz Poems (Tvr Media, 2009)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Distribuie

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More