Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat

http://www.bu.edu/sth/files/2011/04/red_beads.gif

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat. Demisia UDMR-istului a fost depusă joi la Cabinetul primului-ministru. Cseke Attila este nemulţumit de faptul că Ministerul Sănătăţii nu a primit bani în plus la rectificarea bugetară, menţionând că nu a fost consultat în acest sens.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat / FOTO:

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat, motivând decizia sa prin faptul că bugetul Ministerului Sănătăţii nu a fost rectificat "cu nimic".

"Bugetul Ministerul Sănătăţii nu este rectificat, bugetul CNAS a fost rectificat cu anumite sume, dar despre destinaţia banilor trebuie consultat Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii nu a fost consultat. O consultare cu ministrul Sănătăţii pe partea de rectificare bugetară nu a fost făcută. Ieri (miercuri, n.r.) ne-am trezit cu textul ordonaţei. O asemenea atitudine nu poate fi tolerată", a declarat Cseke Attila, adăugând că este absolut obligatoriu să fii consultat când răspunzi de un domeniu.

Acesta a precizat că sumele pentru CNAS vor ajunge "pentru supravieţuirea sistemului până în octombrie".

"Sper ca UDMR să desemneze o altă persoană pentru preluarea funcţiei de ministrul al Sănătăţii care să continue măsurile de reformă", a mai spus el. "Reformele trebuie continuate, este mult de lucru până vom ajunge la un sistem sanitar eficient, e nevoie de mulţi bani, dar nu sunt de acord să nu fiu consultat în privinţa rectificării bugetare", a completat fostul ministru.

"Premierul m-a rugat să rămân. Demisia este înregistrată la cabinetul primului ministru", a declarat Cseke Attila.

"Nu m-aş supăra dacă ministrul de Finanţe ar deveni ministrul Sănătăţii, ca să vadă de câţi bani are nevoie sistemul sanitar", a mai spus Cseke Attila.

Cererea de demisie a fost depusă joi la cabinetului premierului Emil Boc, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. Potrivit prevederilor Legii privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, Cseke Attila va exercita în continuare, timp de maxim 15 zile, funcţia de ministru al Sănătăţii. În acest interval de timp, Primul Ministru va înainta Preşedintelui României o propunere pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.

Băsescu: Cseke şi şeful Casei de Sănătate sunt liberi să plece

În urmă cu mai bine de o săptămână, preşedintele Traian Băsescu sugera că Cseke ar putea să plece. "Sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul să ia o decizie să le spună: asta faceţi. Vor să facă, bine, nu, uşa Guvernului, uşa casei de Sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii", a declarat Băsescu, la TVR.

A mai fost tentat o dată să demisioneze

Nu este prima dată când Cseke Attila e pus în faţa demisiei. S-a gândit la ea şi în urmă cu un an, în urma incidentelor de la maternitatea Giuleşti. "M-am gândit la posibilitatea de a-mi da demisia. M-am gândit. Între a gândi şi a acţiona există o diferenţă. Subordonarea administrativă a acestui spital nu există. Mergeţi şi întrebaţi la cei care au în subordine acest spital. Medical nu s-a constatat problemă de lipsă de medicamente. Răspunzător nu poate fi făcut ministerul. Din punct de vedere al răspunderii morale cred că există o răspundere morală a ministerului Sănătăţii. Trebuie să cereţi demisia în altă parte", declara atunci Cseke Attila.

Un jurist la Ministerul Sănătăţii

Attila Cseke a fost numit ministru al Sănătăţii în cabinetul condus de Emil Boc în decembrie 2009. Este jurist de profesie, iar din noiembrie 2008 a fost senator UDMR de Bihor. Cea mai înaltă funcţie administrativă deţinută, până a ajuns ministru, a fost cea de secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, în perioada 2007-2008. Totodată, din 2007 până în 2009 a fost executiv al UDMR, fiind responsabil pe probleme de administraţie publică locală. Potrivit declaraţiei sale de avere, Attila Cseke deţine un teren intravilan în Oradea. Nu are apartamente sau case, în schimb are conturi în lei şi euro, deschise la mai multe bănci.

A absolvit, în 2000, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea, precum şi două cursuri postuniversitate de drept public şi drept privat. Şi-a început cariera politică în 2001, ca referent la UDMR Bihor, iar în perioada 2002-2005, a fost numit consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor. În ianuarie 2005, a fost numit secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, funcţie pe care a ocupat-o până în decembrie 2008. Attila Cseke s-a născut pe 9 iunie 1973, în Marghita, judeţul Bihor. Este necăsătorit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Distribuie

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More